Knaffie is gemaakt voor het project Afval = Landschap. Het doel van dit project was kunst maken met afval, wat uiteindelijk aan de hand van een 3 weekse expositie te zien was op Landgoed Gulbergen.

 

Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor verloren of weggegooide knuffels. Dat komt door een bezoek aan een knuffelmuur bij een afvalverwerking uit mijn jeugd. Dit is mij altijd bijgebleven. De verlorenheid die deze muur met knuffels uitstraalde, heeft een enorme impact op mij gemaakt. Kinderen zijn daarbij ook de enigen die spullen ontgroeien en daarmee hoe dan ook afval produceren. Kinderen groeien op met een knuffel tot ze op een bepaalde leeftijd leren dat een knuffel niet meer bij die leeftijd hoort.

 

Het verhalende beeld van een eens zo dierbare, maar nu verloren of afgedankte knuffel stel ik centraal in mijn werk Knaffie. Een monumentaal ontwerp bestaande uit knuffels die bestemd waren voor de afvalcontainer. Hiermee wil ik bereiken dat Knaffie bij mensen hetzelfde empathische gevoel oproept, als wat ik kreeg bij mijn inspiratiebron; de knuffelmuur uit mijn jeugd. Iedereen heeft immers een persoonlijke herinnering bij zo’n pluizig beestje. Een herinnering en die wordt aangesproken en versterkt bij het zien van mijn werk.

 

Materiaal: Oude derdehands knuffels, steigerbuizen, kippengaas

  • Jaar

    2019

  • Project

    Afval = Landschap

  • Opdrachtgever

    Kunstloc Brabant, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Landgoed Gulbergen.